Teräsportaat – kilpailutusta ja omaa sähläystä, osa1

Jaa eteenpäin:

Aloitin teräsportaiden kilpailutuksen jo viime vuoden puolella ajatuksena saada ne asennettua suhteellisen nopeasti projektin aikana. Noh, tässä ollaan yli puoli vuotta myöhemmin eikä portaita vieläkään ole asennettu. Tavoitteena meillä oli saada teräsportaat, jotka malliltaan muistuttaisivat näitä Gradon portaita portaita.

Aloitetaan tarina teräsportaiden kilpailutuksesta. Kysyin tarjouksia Gradolta, Zetalta ja Caavalta. Tai kyselin muiltakin mutta en saanut mitään vastausta. Caava ja Grado hoiti tarjousprosessin hyvin tehokkaasti ja vastaukset tuli nopeasti. Zetalta vastattiin, että heidän teräsportaita ei voi tehdä neljällä kääntävällä askelmalla. Tarjosiva kevyitä puuportaita joita emme kuitenkaan halunneet.

Tarjousprosessin tuloksena Grado oli 3000EUR halvempi kuin Caava. Gradon tarjous aika lailla tasan 10 000EUR ja Caavan 13000EUR. Hintaan kuului kuvan malliset portaat asennuksineen sekä noin 5m lasikaidetta yläkerran aulaan.

Nopeasti selvisikin, että tässä tuli yksi projektin isoimmista budjetointivirheistä. En nimittäin ollut budjetoinut portaille kuin 5000 EUR. Tuossa vaiheessa projektia budjettiylityskin olisi mennyt mutta tässä vaiheessa tuli kyllä itse mieleen, että millä järjellä teräsportaat maksavat noin paljon!?! Tästä alkoikin sitten oman säätämisen tie 🙂

Yksi tuttu oli pari vuotta takaperin suunnitellut ja tilauttanut itselleen teräsportaat. Otin yhteyttä ja katsottiin mitä saataisiin aikaiseksi. Hyvin nopeasti meillä oli tällainen peruskäsitys tulevista portaista. Ulkonäkö muistuttaa hieman alussa mainittua 🙂

Teräsportaat

Teräsportaiden suunnitelma

Suunnitteluprosessi saatiin päätökseen ja sen jälkeen vuorossa oli teräslevyjen kilpailutus ja tilaus. Levyt pulverimaalattuna tuli maksamaan yhteensä noin 1300EUR. Nyt oltiin hintatasossa jonka ymmärsin.

Tiedosto_006 (35)

Teräslevyjen haku maalista

Teräsportaat

Pitkät teräslevyt olivat taipuneet aika paljon mutta valahtivat tasaiseksi kun ne asettin lappeelleen odottamaan asennusta

Seuraavaksi vuorossa oli askelmien hankinta. Kysyin kolmelta puusepältä Tampereen alueella: Remholz, Puutyö Ojanen ja Puutyöliike Lammintausta. Puutyö Ojanen oli ainoa joka ehti edes laskemaan tarjouksen, joka oli 2800EUR. Taas oltiin hintatasossa jota en ymmärtänyt eli etsintä jatkui. Sitten löytyi sellainen pieni pulju kuin Bauhaus. Heillä tehdään jatkuvasti keittiötasojen leikkauksia ja sieltä saisin leikattuna myös askelmat. Heillä on suhteellisen hyvä materiaalivalikoima ja sieltä löytyi nopeasti sopiva materiaali.

Teräsportaat askelmat Bauhaus

Bauhausin valikoimaa

Tilaukseen päätyi kuvassa oikealla näkyvä saarnityötaso 40mm paksuna. 250E per levy tekee askelmien hinnaksi noin 1000EUR johon sitten pitää itse tehdä käsittely esim. Osmo Colorilla, että askelmat saa hyvän suojan ja sävy tulee vähän vaaleammaksi. Kokonaiskustannus siis noin 1150EUR + oma työ. Taas oltiin lähempänä hintaa, jonka ymmärrän.

Olen itse lasialalla hommissa, joten lasit hankin työpiireistä. Lasiksi tuli 6+6 laminoitu Opti White eli rautavapaa lasimateriaali, joka ei taita vihreään lainkaan vaan on puhtaan läpinäkyvä. Niistä maksoin kokonaisuudessaan n.1300EUR.

Vielä puuttuu helat ja muut tarvittavat asennustarvikkeet ja -työ mutta tällä hetkellä näyttäisi että portaiden kokonaishinnaksi tulee noin se 5000EUR.  Omaa sähläystä ja aikaa tähän tietysti on mennyt ja enemmän stressiä tämä on varmasti aiheuttanutkun avaimet käteen paketin osto mutta vielä olen luottavaisin mielin.

Mielenkiinnolla odotan itsekin mikä on lopputulos 🙂

Jaa eteenpäin:
  • Mika Rautio

    Aika hyvä tuntipalkka tästä kuitenkin jäi, jos alun perin 10-13 tonnin portaat maksoivat loppujen lopuksi vain 5 tonnia?

  • Petra Uusitalo

    Meillä on harkinnassa Ikkunat Piklakselta. Oletteko olleet tyytyväisiä valintaan? Kiitos etukäteen 🙂

  • Mauri Niemelä

    saako kysyä kuka teki porras metalliosat