Omakotitalon valaistusratkaisut: topit ja hudit

Jaa eteenpäin:

Puoli vuotta on hyvä aika muodosta käsitys toimivista ja ei-toimivista rakennusaikana tehdyistä ratkaisuista. Molempia tuli tehtyä projektin aikana. Eikös sitä sanotakin, että vasta kolmas talo onnistuu kunnolla. Tämähän oli vasta ensimmäinen, joten muutamia juttuja tuli suunniteltua huonosti.

Valaistus oli yksi niistä haasteellisimmista asioista hahmottaa, ja ainakin meidän tapauksessa tuli tehtyä niin hyviä kuin huonoja valaistusratkaisuja. Tässä meidän proggiksen osumat ja hudit (Disclaimer: kuvat ei tee oikeutta monillekaan valaistuksille…).

Parhaat valaistusratkaisut
1. Liiketunnistimien käyttö
Liiketunnistimet ovat olleet kaikki loistavia: WC:t, autokatos ja vaatehuone. Kaikki toimii perfect! Laitoimme molemmissa vessoissa liiketunnistimeen himmeän epäsuoran LED-nauharatkaisun, joka toimii hyvänä yövalvona, kun ikkunasta ei tule valoa.

Peilin valo on kiinni liiketunnistimessa

2. Olohuoneen ja ruokailutilan ‘tunnelmavalaistus’
Tämä on ehkä meidän eniten käyttämä valaistus. Seinässä noin kahden metrin korkeudella sijaitsevat Winledin Hydra ylös-alas-valaisimet ovat toimineet erinomaisesti. Otimme ne 3000K:lla vaikka muuten valaistus on 4000K.
Samoja mutta isompia käytettiin muuten myös talon ulkoseinässä hyvin kokemuksin (kuva vuoden vanha raksa-ajalta)
ylös-alas -valaisinmet talon seinässä

ylös-alas -valaisinmet talon seinässä

3. Epäsuoravalaistus yleisesti
Rakentamisessa on se hienous että valaistuksen saa miettiä täysin vapaasti. Etenkin epäsuorien valaistusratkaisujen tekeminen jälkeenpäin on erittäin vaikeaa.
Katossa kiertävä LED-nauha

Katossa kiertää LED-nauha. Kuvassa näyttää super-kirkkaalta mutta todellisuudessa enemmän tunnelmavalo

Sisääntulon valaistus

Sisääntulon valaistus

4. Himmentimet
LED-valaisimien valaistusteho yllätti muutamissa paikoissa. Esimerkiksi alla näkyvä olohuoneen valo on joihinkni tilanteisiin turhankin kirkas neljällä LED-paneelilla, joten himmennin on ollut erittäin kätevä.
5. Pistorasia valot
Laitoimme yläkerran käytävään pari tällaista ja ovat kyllä olleet hyviä. Helpottaa lapsiperheessä pienten kulkemusta yö-pimeällä.
Pistorasiaan integroitu valo

Pistorasiaan integroitu valo

6. Ruokailutilan valaistus
Ruokailutilan riippuvalaisimista tulee ehkä eniten positiivista palautettan vierailijoilta. Olihan nämä yksittäisenä valaistuselementtinä myös kallein.  Parasta ollakin hyvät, koska vaihtaminen vaatii aina telineet 🙂

 
Valaistushudit
 
1. Katkaisijoiden sijoitukset
Kun taloon tulee kerroksia, tulee katkaisijoiden sijoitukselle enemmän haasteita. Mitä kaikkia valaisimia pitää pystyä ohjaamaans ekä ylhäältä, että alhaalta.
2. Liiketunnistimien puute
Kaikki liiketunnistimet ovat toimineet erinomaisesti ja siksi niitä oikeastaan olisi voinut laittaa lisääkin. Etenkin ulkovalaistukseen talon ympärille olisi pitänyt laittaa liiketunnistin (ja tokihan näin voi vielä tehdäkin)
3. Sängyn viereiset riippuvalaisimet
Nämä valaisimet oli ajateltu lukuvalaisimiksi sängyn molemmille puolille. Sisustusmielessä hieno ratkaisu mutta lukitsee täysin huoneen layoutin. Meillä muuttui makuuhuoneen järjestys heti ekana vuonna, joten nyt on kivat katkaisijat keskellä seinää.
4. Katkaisijan malli
Parissa kohtaa olisi pitänyt valita nappi-malliset katkaisijat, koska 4 normaalia tuplakatkaisijaa vie vain aivan liikaa tilaan. Tämä oli toki tiedossa päätösvaiheessa ja oli budjettipäätös. Nyt päättäisin kuitenkin toisin.
Enemmän tuli kuitenkin tehtyä hyviä kuin huonoja ratkaisuja ja yleisesti valaistus on ollut varsin toimiva. Valaistussuunnitelman meille teki Niina Riihimäki, jotent tästä kiitos Niinalle.
Pihaa väsätään vielä tänä kesänä, joten pihan valaistuksesta juttua sitten myöhemmin.

Jaa eteenpäin: